Ekonas Egne Billeder (2)

Hvordan tilslutter jeg lamper til lampeudtag?

Selve lampestedet er en del af den faste installation i boligen, hvorfor denne skal monteres af den autoriseret el installatør. Men når lampestedet er monteret, er det meningen, at du som privat person selv skal tilslutte dine lamper til udtaget.

Når du skal montere en lampe i i udtaget, er det vigtigt at spændingen til udtaget er helt slukket. Dette gøres nemmest ved at slukke på HPFI / HFI relæet. For at være helt sikker bør du måle efter med en polsøger og tilsikre at spændingen er afbrudt. 

Dækslet løses ved at føre en ligekærvet skruetrækker ind i hullet på siden af dækslet og vride dækslet nedad. Ledningen fra lampen føres igennem dækslet, og afisoleres. Ledningen føres igennem aflastningen oppe i selve lampestedet, således lampe evt. kan hænge direkte ud fra lampestedet.

Det er vigtigt at aflastningsbøjlen spænder omkring selve den ydre kappe på lampeledningen. Nu skal ledningerne afisoleres i passende længde, således de kan tilsluttes de rette klemmer i lampestedet.

I de fleste lampesteder er der følgende klemmer:

Skal du tilslutte en almindelig 230V lampe, med 2 leder i ledningen, (typisk en brun og blå) skal den brune oftest monteres i M1, og den blå i N. Så skulle lampen gerne lyse når der tændes på kontakten / afbryderen.

Læs mere her.