Ekonas Egne Billeder (2)

Sparetips - strøm

Spar på strømmen.

Strøm er blevet forfærdelig dyrt. Hvis du har lavet en aftale med timeafregnet el kan du med stor fordel planlægge dit forbrug i forhold til, hvornår el-prisene er lavest.

Der er flere gode oversigter og også en del apps, se f.eks.

 

Sådan sparer du på din elregning

– 9 skarpe spareråd

1. Sluk lyset

Husk at slukke lyset, når du forlader et rum.

2. Brug LED-pærer

Skift halogenspots og glødepærer ud med LED. En LED-pære bruger kun 25 % af den strøm, en glødepære bruger. Og så holder den 10-15 gange længere.

3. Drop Standby

Sluk helt for de el-apparater, du ikke bruger. En familie bruger i gennemsnit 400 kWh om året alene på standby.

4. Glem forvarme, og husk eftervarmen

Undgå at forvarme ovnen, hvis det ikke er nødvendigt. Til gengæld kan du med fordel udnytte eftervarmen. Faktisk kan du roligt slukke 5-10 minutter før, maden er færdig, så sparer du op til 25 % af den strøm, du ellers ville have brugt.

5. Hold 5 grader i køleskabet og -18 grader i fryseren

For hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger elforbruget med 5 %. Og for hver grad, temperaturen i din fryser kommer under – 18 °C, stiger dit elforbrug med 2-3 %.

6. Brug tørresnoren

Brug den udendørs tørresnor, når vejret tillader det. Skifter du tørretumbleren ud med tørresnoren én gang om ugen, sparer du ca. 130 kWh om året.

7. Centrifugér dit tøj

Vælg at centrifugere tøjet ved den højest mulige hastighed før selve tørretumblingen. Centrifugering har et meget lavt strømforbrug og reducerer tørretiden betydeligt.

8. Fyld maskinerne, og skru ned for temperaturen

Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op, vask ved lave temperaturer og drop kogevasken. 60 °C er nok til at vaske rent, og til en kulørt vask kan du nøjes med 30 °C i stedet for 40 °C. Brug de korteste programmer på opvaskemaskinen og de laveste temperaturer. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger du 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.

9. Skær ned på dit computerforbrug

En gennemsnitlig gamercomputer bruger 1400 kwh om året, og med de prisstigninger, der er varslet nu, vil det koste ca. 1400 kroner mere om året per gamercomputer. Det er derfor oplagt at mindske forbruget ved simpelthen at spille mindre.

Bemærk: Disse råd er generelle og faktiske forhold (byggetekniske forhold, lejemålets beliggenhed og husstandens størrelse og adfærdsmønstre) kan betyde, at du skal agere anderledes.